#izgalmasan sokszínű  #trendteremtő  #hiteles  #tartalmas  #umami

K I K   V A G Y U N K   É S   M I É R T   C S I N Á L J U K ?

Van egy régi gőzmalom Veresegyházon, ahol Novotny Antal – a tulajdonos – 9 éve egy olyan éttermet álmodott, ahol az ételnek értéke van, az evés varázslat, szertartás, mármár imádság. Az ízek visszarepítenek a rég elfeledett hagyományokhoz, gyerekkori emlékeinkhez – modern, újragondolt köntöst öltve.

Tóni célja az volt, hogy fellebbentse a megporosodottnak hitt fátylat a századelős vidéki ételekről, hogy az ide betérő vendégek újra felfedezhessék és értékelni tudják azt a hatalmas kincset, ami itt van bennünk, az ételeinkben, hagyományainkban. Azért, mert valami régi, nem eldobnunk kell, hanem újra felfedeznünk és a mai kor igényeire szabva visszaépítenünk a mindennapjainkba.

Színes és izgalmas gasztrokultúránk megismertetése itt a cél, értékteremtés, valódi tartalom, egy oktató jellegű, ismeretterjesztő munka. Észrevétlenül, de határozottan. Az étteremben nincs sült krumpli és rántott sajt, sem kóla. Cserébe viszont van házi málnaszörp és vargányás derelye, amúgy meg szalmából van a kerítés, fűszernövények nőnek a kert faládáiban és a régi gőzmalom konyhájában frissen sül a kenyér.

Tóni gasztrokultúra iránt érzett olthatatlan kíváncsisága…na és a humora, embersége fűti és viszi előre ezt a munkát. Ez lelkesíti a csapatot, ez teszi különlegessé a helyet és ez ad olyan végtelen célt mindannyiunknak, ami túlmutat mindenen.

Szeretnénk, ha ezt a tüzet és tapasztalatot minél több embernek adhatnánk át, mutathatnánk meg.

Ezek vagyunk mi!

 

H A   A   F A L A K   M E S É L N I   T U D N Á N A K  –  A   M A L O M   L E G E N D Á J A

Tudtad, hogy egy régi gőzmalomban vagyunk?

A kezdeti hőskor – avagy Dr Száz Gézáné esete a Malommal

Élt egyszer Veresegyházon egy gazdag asszony, Dr Szász Gézáné, aki férje révén jókora birtokra tett szert és nem nézte jó szemmel a többórás sorállást a vízimalmokban a gabonájával. Ezért 1922-ben dühében felépíttette az akkori idők legkorszerűbb gőzmalmát, amit saját magáról nevezett el, így mindenki Anna-malom néven emlegette. Mechwart-féle hegerszékekkel, gőz meghajtással működött és az épülethez tartozott egy 27 méter magas kémény is.

Az első átalakulás – avagy Feri bácsi, az utolsó molnár

A háború után, a malom örököse helyrehozta a károkat és olajütőt kezdett üzemeltetni az épületben. Így újra szebb éveket látott a Malom.
Feri bácsi volt az utolsó molnár. Sajnos ő már nincs köztünk, de a történetei velünk maradtak. Tóni néhány éve meglátogatta és a beszélgetés során az egyik legérdekesebb élményeként mesélte el, hogy 1945-ben az orosz csapatok bevonulása után az ’50-s évek elejéig két géppisztolyos kiskatona társaságában őrölte a búzát. Aztán egy politikai feljelentés következtében börtönbe került mind a tulajdonos, mind pedig a molnár, és bár felmentették őket, az épület sorsa megpecsételődött.

A hanyatlás – avagy pályakerítés a kéményből, gépfegyverek és tankok a fém tartozékokból

A mezőgazdaság is csendes hanyatlásnak indult, az Anna-malmot államosították és pusztulni hagyták. A kazánházat és az ekkor már elavult gépsort összetörték, a „vas és fém” országát gazdagították a maradványokkal. Nem tudni mi lett a sorsa az eszközöknek, az oroszok elvittek mindent ami fémből volt. A kéményt is lebontották és pályakerítést építettek belőle – a gőz meghajtás 3 méter átmérőjű kútja most is megtalálható a hátsó kertben. Innetől üresen állt az épület, a helyi MGTSZ gabonát tárolt benne. Az épület 3 szintjén csörlős gépekkel 9 vagonnyi gabonát mozgattak, ami megrázó mennyiség. Gondoljunk csak bele, ahogyan itt ülünk most! Ezután a fóti Vörösmarty TSZ kezébe került a malom, ekkor újították fel a tetőt az állagmegóvás érdekében. Más fejlesztés sajnos már nem történt akkoriban. Az épület egyre lepusztultabb állapotba került, terménybolt üzemelt benne, aminek jelentős forgalma volt. Itt ér véget a történet. Az 1992-es Gödöllői Hírlap egyik cikke azzal zárja a sorait, hogy „Vajon hogyanm mentsük meg a pusztuló ipari műemléket?”.

Az újraéledés…immár étteremként – főhajtás az épület eredeti funkciója előtt: szalmából van a kerítés, búza nő a kertben és friss kenyér sül a konyhán, az egykori malom kazánházában. Mi ez, ha nem második fénykor?

A rendszerváltás után magányosan állt az épület, amíg egy magánszemély megvette és éttermet álmodott benne…mégsem mert belevágni ebbe a kalandba.
Ekkor talált rá és szeretett bele az épületbe Tóni. Hatalmas fantáziát látott benne és 2011-ben kibérelte a Malmot. A belső tereket két fiatal belsőépítész lánnyal alakította ki, méghozzá olyan céllal, hogy a hangulat is tükrözze a cég küldetését: a hagyományok, értékek megőrzése mellett kortárs elemekkel vegyülve, modern, letisztult érzést adjon az idelátogatóknak. Immáron 9 éve ad otthon éttermünknek, a Katlan Tóninak ez a csodás, emlékekkel, értékekkel teli épület. Nagyon szeretjük. Kicsit sorsközösséget is érzünk a történetével. Mi is megéltünk már sok mindent az elmúlt időszakban. Mégis most – ebben a nehéz időszakban – azt érezzük, hogy újraéledünk, megújulunk és jó irányba tartunk.

Köszönjük nektek, hogy hozzánk jártok, velünk vagytok és segítetek minket abban, hogy ezen az úton maradhassunk!

Forrás: Novotny Antal tulajdonos korábbi interjúja .Kovács Ferenccel
Gödöllői Hírlap (1992. július 14.) számának “Anna nem örök” c. cikke